Aprofitant que estem fent els plugins (gadgets) de blogger, que millor que les llicències de Creative Commons per a provar el gadget de «HTML/Javascript».

Les Llicències:

Per tant, anem primer a explicar què són i com funcionen les llicències de CC.

Quan realitzem un disseny d’una pàgina web, publiquem una imatge, un àudio o un vídeo, entre altres. Quan creem material, l’hem de poder protegir de lladres o d’usuaris inconscients que podrien agafar el nostre material i fer-ne un mal us o forrar-se a costa nostra.

Tipus:

Primer anem a diferenciar entre les diverses llicències que es poden aplicar al nostre material:
  • COPYRIGHT: Els drets sobre una obra estan reservats. Així, a part dels drets morals que conserva el seu autor, el propietari del copyright (que pot no ser l’autor de l’obra) conserva els drets patrimonials que inclouen la reproducció, difussió pública i la creació d’obres derivades.
  • COPYLEFT: Es refereix a una regulació sobre una obra que es proposa garantitzar els drets (o la llibertat) de qualsevol persona com «usuaria» per a reproduir, distribuir o crear obres derivades.
  • DOMINI PÚBLIC: S’enten com el conjunt de bens i drets de titularitat pública i que no són propietat privada. Les obres amb drets d’autor passen a ser de domini públic passats els 50 anys de la mort de l’autor.
  • Llicències de CreativeCommons CC 4.0 BY: Llicències morals i ètiques combinades entre elles per a donar recolzament a l’obra d’un autor i que es pugui compartir: igual, podent modificar-la, amb ús comercial o sense, amb la mateixa llicència però sempre reconeixent l’autor inicial.
Podreu veure una mica les combinacions en aquesta imatge:

Nota: Als camps on hi posa «URL font de l’obra» i «URL on trobar més permisos» no hi cal posar res.

Imatge portada: www.4webs.es/