Twitter i les seves mil possibilitats

 

Twitter és una xarxa social de microblogging on els usuaris poden escriure petits textos (140 caràcters) que es publiquen per a tots els altres usuaris que poden seguir a aquest usuari o que ha trobat aquest petit text.

Les publicacions s’anomenen “tweets” en català “piulades”, suposo que per allò de “me lo ha dicho un pajarito”. El seguir a un usuari i veure tot el que publica s’anomena ser un “follower” o seguidor d’aquest usuari.

Quan publiques qualsevol cosa (ara fotos i vídeos també) pots incloure-hi una etiqueta o “hashtag”. Aquestes etiquetes porten sempre el símbol # davant. I serveixen per a classificar aquestes etiquetes i poder mostrar publicacions del mateix àmbit.

Si algun comentari d’un altre usuari t’agrada i el vols publicar a la teva cronologia, pots fer un retweet.

Aquests #hastags si arriben a ser molt populars s’anomenen “Trending topics” o temes d’importància actual. Que el mateix Twitter els ordena com a més importants d’un país o ciutat gran.

Aquests Trending topics solament són importants quan el seu ús creix, quan s’estabilitza aquest ús, deixa de ser important per molts tweets que estigui rebent. Cas que va passar amb el 15M on molta gent va tractar de censura a Twitter perquè no mostrava els tweets. Quan el que passava era que per molt gran que fos el seu ús, els hashtags utilitzats no creixien en número i per tant deixaven de ser Trending.

Aplicacions associades
Donat la gran versalitat de Twitter i les múltiples aplicacions que té van aparèixer molts serveis i webs que aprofitaven aquesta xarxa social.

Com que tan sols podem escriure 140 caràcters, direccions web llargues com:
http://creativitza2014.blogspot.com.es/2014/06/twitter-i-les-seves-mil-possibilitats.html

Gastaríem 89 caràcters en total, cosa que sol ens quedaria 51 caràcters per a escriure text. Twitter ja té el seu propi escoçador i retalla la direcció quedant amb punts suspensius:
Tot i així, per a aquest fet van aparèixer escorçadors d’adreces, com per exemple:
bitly.com –> http://bit.ly/RTJkdg = 20 caràcters
Is.gd –> http://is.gd/UimRP7 = 19 caràcters
Goo.gl –> http://goo.gl/ev02Fg = 20 caràcters
Goo.gl a més a més, pot mostrar les visites o clics que han fet a l’enllaç, un cop vas a “detalls” et mostra quants clics, procedència, entre altra informació.
Funcionament:L’estructura del tweet:

 • Text + enllaç escurçat + #hashtag

L’estructura del tweet en cas de retransmissió d’actes en directe:

 • Autor + Cita + # hashtag

Si es fan re-tweets es respectarà la llengua en què s’hagi escrit. La seva estructura serà la següent:

 • RT + @ nomdelperfilretuitejat + text + enllaç escurçat + # hashtag

Si el text no s’entén o conté errors lingüístics l’estructura del tweet seria d’aquesta manera:

 • Text + enllaç + # hashtag + / via @ nomdelperfilretuitejat
Tasques a realitzar per a dos sessions:
1- En aquesta primera classe i com que tots ja tenim un compte a Twitter, el que farem serà posar un Widget per a mostrar el Twitter al nostre bloc.
Per a realitzar això, obrirem el nostre compte de Twitter i anirem al símbol de l’engranatge de la dreta i desprès a configuració.
Un cop allí, anirem a crear un nou widget per a mostrar la nostra cronologia, per exemple.
Un cop fem clic a crear widget, ens apareix un codi, que haurem d’enganxar en un gadget “HTML/Javascript”, al format del nostre bloc.
Per a que comencin a aparèixer tweets al nostre nou widget, el que farem sera crear 2 o 3 explicant el que ha passat a classe i si us agraden aquest tipus de classes. També poseu direccions escorçades del vostre bloc utilitzant un dels escorçadors que hem vist.
En aquesta primera sessió també haureu d’escriure un post sobre el que vosaltres vulgueu. Aquest post ha de ser una mica llarg i heu de posar un “moreover” o “ver más”, que és la icona següent:
Segona sessió
En aquesta segona sessió, el que haureu de realitzar serà jugar amb Twitter juntament amb els altres companys. A cada twit que fareu haureu d’incloure l’etiqueta #creativitza, ja que desprès en farem un sorteig per a veure qui ha estat el millor.
El primer joc: Acaba el refrany
En aquest joc el que haureu de fer serà acabar 4 d’aquests refranys o frases amb el que vosaltres vulgueu (si les voleu rimar millor que millor).
 • A boca tancada …
 • A falta de pa …
 • Qui no vol pols …
 • Qui va amb coixos, …
 • Digue’m amb qui vas …
 • Quan vegis les barbes del teu veí tallar, …
 • Qui vulgui peix, …
 • Qui matina, …
Exemple: Qui matina, esmorza a la cantina #creativitza
El segon joc: Passa el marrón!

Trieu un company/a de classe i mencioneu a l’usuari al tweet i envieu-li tres paraules. Ell/a amb aquestes paraules n’ha de fer una frase i l’ha de contestar mencionant a l’altre usuari.

Exemple:
@cgodia gos, panxa, grapadora #creativitza
@crea14 Tant buscar la grapadora i el gos la tenia a la panxa #creativitza
Votació: 
Heu de votar a la pregunta següent amb si o no. Però al SI = fareu clic a preferit, i NO = en fareu un retweet.
La pregunta la trobareu amb el hastag #Creativitza